Frisse lucht

Net als wijzelf moet ook een huis de hele dag ademhalen. Dus: goed ventileren is 24 uur per dag ventileren.

Mechanische ventilatie

Een mechanisch afzuigsysteem zuigt lucht uit uw woning met een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten waardoor lucht wordt afgezogen uit de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen, meestal te vinden in het plafond. Hoeveel lucht er wordt afgezogen, kunt u regelen met de standenschakelaar. Mechanische ventilatie zuigt vervuilde lucht weg, maar voert geen verse lucht toe. Daar moet u zelf voor zorgen door te luchten en de ventilatieroosters open te zetten. Met de schakelaar kunt u de hoeveelheid af te zuigen lucht regelen. Er zijn systemen met twee standen en systemen met drie standen.

Ventilatieadvies: schakelaar met drie standen

  1. Bent u overdag thuis, zet de schakelaar dan in de middenstand (stand 2).

  2. Als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat, zet u de schakelaar in de laagstand (stand 1).

  3. Als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is, kunt u de schakelaar tijdelijk in de hoogstand zetten (stand 3).

  4. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden (bijna) alle vocht en kookdampen afgezogen.

Schoonmaken van het systeem

Uw ventilatiesysteem moet ieder jaar worden nagekeken en schoongemaakt. U kunt hiervoor het beste een onderhoudscontract afsluiten. Het is gebruikelijk en ook het goedkoopst om dat te doen bij de installateur van de CV.-installatie.

Zelf kunt u de ventilatieroosters goed schoon houden.

Gaat de bediening erg stroef, dan kan het zijn dat het rooster vervuild is. Het rooster zelf kunt u het beste droog schoonmaken, met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken. De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken. Als ze sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel.

Verbeteringen aan het systeem

  1. Plaats zelfregelende ventilatieroosters die reageren op de windsnelheid. Deze roosters kunt u het beste door een installateur laten aanbrengen.

  2. Sluit een motorloze afzuigkap aan op het systeem. Dit verbetert de afzuiging van kookluchtjes.

  3. Bij nieuwbouw of een ingrijpende renovatie kunt u denken aan een intelligent ventilatiesysteem. Dit type ventilatiesysteem is ingesteld op uw activiteiten en werkt automatisch. Sommige moderne systemen werken met warmteterugwinning waarbij de warmte uit de uitgaande lucht wordt gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt.

Ventilatieadvies

Zet de ventilatieroosters voor de toevoer van verse lucht zoveel mogelijk open. Tegenwoordig hebben de meeste kozijnen ook ventilatieroosters. Als de wind erop staat, kunt u de roosters tijdelijk halfopen zetten, of op een kier. In het rooster zit gaas dat insecten buiten houdt. Het totale oppervlak van de luchtroosters in de woonkamer moet ongeveer 1 meter breed bij 10 centimeter hoog zijn, verdeeld over meerdere roosters die tegenover elkaar zitten. Ook via ramen kunt u verse lucht toevoeren. Tuimelramen hebben als voordeel dat ze twee standen hebben: helemaal open om te luchten en op een kier om te ventileren. Deze stand is veilig tegen inbraak. De afvoer van vervuilde en vochtige lucht gaat via ventilatiekanalen of afvoerkanalen in de keuken, de badkamer en het toilet. Zorg voor de doorvoer van lucht voor spleten van 2 cm onder de deuren of voor ventilatieroosters in de deuren

Over ventileren in huis bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer in de woning op. En dat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie.

gas

Home               Nieuws               Certificering               Contact

Vosseleane 22

8551 RA Woudsend